От Министерството на образованието и науката съобщиха кои са десетте

...
 От Министерството на образованието и науката съобщиха кои са десетте
Коментари Харесай

МОН обяви десетте училища с най-добър резултат на ДЗИ

 От Министерството на образованието и науката оповестиха кои са десетте учебни заведения с най-хубав резултат на наложителната матура по български език и литература, на която се явиха над 52 000 зрелостници. Седем от тях се намират в София, две - в Пловдив, а едно - в Ловеч.

 Междувременно изводът на МОН след тазгодишните матури е, че има повече отличници, понижават слабите оценки. Резултатите от държавните зрелостни изпити по множеството предмети са по-високи от миналогодишните. Нараснал е броят точки, които учениците са получили по български език и литература, география и стопанска система, история и цивилизация, химия и запазване на околната среда, британски, немски, френски и италиански езици.

 По български език и литература с отлични оценки могат да се похвалят 6155 души при 5602 предходната година. На втория държавен зрелостен изпит шестици имат 11 149 младежи, а през 2016 година техният брой е бил 9716. Почти двойно е намалял броят на младежите с две слаби оценки – от 2325 през 2016 година той е паднал на 1228. Наполовина са паднали и двойките на втория държавен зрелостен изпит – от 6460 на 3190. Зрелостниците, които имат най-малко една слаба оценка и затова няма да се дипломират, са 5882.

 Средната оценка по български език и литература е Добър /4,13/, а на втория държавен зрелостен изпит по предмет по желание – Добър /4,38/. По традиция най-високи оценки има на изпитите по непознати езици. Намалели са слабите оценки по 12 от общо 14 образователни предмета, като двойките са се нараснали само по математика и физика и астрономия. Увеличава се количеството на зрелостниците, които основават текст. Разделянето на модули не е оказало въздействие върху резултатите, сочи анализът на МОН. След по-задълбочени разбори по райони ще се обмисли оптимизацията на времето за решение на обособените модули, съобщи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

 С най-голям брой получени точки са учениците от София-град, Смолян и Варна. С най-ниски резултати са Разград, Ямбол и Кърджали. В съвсем всички райони междинният брой точки на втория държавен зрелостен изпит е по-висок от този на изпита по български език и литература. Най-много са нараснали триумфа си по български език и литература по отношение на предходната година учениците от Монтана и Смолян. На втория държавен зрелостен изпит най-голямо е повишаването на триумфа в Ямбол и Силистра.

 По традиция с най-високи резултати от двата държавни зрелостни изпита са учениците от профилираните гимназии, където междинният триумф на първата матура е 5,01, а на втората – 5,20. Най-ниски резултати демонстрират зрелостниците от професионалните гимназии – 3,79 по български език и литература и 3,89 на втория държавен зрелостен изпит. Резултатите на девойките са по-високи от тези на момчетата. Според скалата, по която точките се приравняват в оценки, междинен /3.00/ се слага при 23 точки. Пълната отлична оценка, както и преди, е от 95 до 100 точки. Едва 18 зрелостници са получили оптималния брой против 131 предходната година. Един е зрелостникът, който е събрал 100 точки и по двата предмета. 0 точки са получили 15 зрелостници, а през 2016 година с подобен резултат са били 59 души. Няма възпитаник с 0 точки и на двата изпита. 

        

Инфо: www.vesti.bg

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР